A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE

Filename: core/MY_Controller.php

Line Number: 102

Backtrace:

File: /home/uzunyalitim/public_html/application/core/MY_Controller.php
Line: 102
Function: _error_handler

File: /home/uzunyalitim/public_html/application/core/MY_Controller.php
Line: 10
Function: load_ziyaretci

File: /home/uzunyalitim/public_html/application/controllers/Haberler.php
Line: 6
Function: __construct

File: /home/uzunyalitim/public_html/index.php
Line: 315
Function: require_once

Isı Yalıtımı

Isı Yalıtımı

Isı Yalıtımı günümüzde enerji en mühim insani ihtiyaçlardan biri durumuna gelmiştir. Enerji gereksiniminin karşılanması amacıyla natural kaynaklar kullanılmaktadır. Doğada tespit edilen kaynakların enerji üretiminde kullanılması gibi enerjinin korunması amacıyla de bir takım malzemeler kullanılmaktadır. Binalarda ısı yalıtımı enerjinin korunması ve ısı kaybının önlenmesi amacıyla yapılmaktadır. Ayrıca dış cephe kaplama enerji tasarrufunun yanı sıra bina dış cephe alanınında yeni çalışmalar ve tasarım imkanları verir.

Binalarda Isı Yalıtımı Yaptırmanın Yararları Nelerdir?

Dış cephe mantolama sistemleri enerji kayıbının en aza indirilmesi amacıyla yapılmaktadır. Isı yalıtımında kullanılan malzemeler köpük, elyaf, yün, gaz beton gibi ısı yalıtımı malzemeleri kullanılarak ısı kayıbının yaşanmaması amacıyla kaplama şeklinde yapılmaktadır. Isı yalıtımı olan binalarda yazın serin, kışın sıcak olması hedef edinilmektedir. Isı yalıtımı yardımıyla enerji kayıbı azaldığı amacıyla ekonomik olarak da bir gelişim söz hususu olmaktadır. Yani kısaca özetleyecek olursak ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu birlikte çalışan bir fizik mekanizmasıdır.

İzolasyonun, dolaylı bir çok yararı vardır. Isı yalıtımı kaç cm sorusunun cevabı ise dış cephede mantolama yapılan yeni binalarda kalorifer tesisatı amacıyla kullanılacak ısı yalıtımı boyası de azalacaktır. Isınma amacıyla daha az enerji gerekeceğinden, kazan büyüklüğü, radyatör adedi ve başka yapı malzemeleri daha az kullanılacaktır. örneğin Radyatör.
adedinın ve dilimlerinin azalması, odaların kullanım alanını da artıracaktır. 
Dış cephelerde mantolama uygulamasının genişlemesi bu alanda yatırımları artıracak ve bu da işsizliği azaltıcı bir ilerleme olacaktır.

Binalarda Mantolama Nerelere Yapılır?

Isı yalıtımı nedir. Bu terim binalardaki hava kaçağı (izinsiz giriş), kışın ek ısıtma ve yazın soğutma ihtiyacını artırarak aşırı enerji maliyetlerine yol açar. Yapıda duvarlarda, pencere ve kapı açıklıklarında, egzoz fanlarında, havalandırmalı armatürlerde ve sabit hava menfezlerinde oluşan çatlaklardan sızma meydana gelebilir.

 

Sızmayı azaltmak ve binaya kontrollü havalandırma sağlamak, ısıtma ve iklimlendirme maliyetlerinde 'ye kadar tasarruf sağlayabilir ve bunu önemli ölçüde iyileştirebilir. Yaşam alanlarında tavan, tavan, duvar ve zeminlerin ısı yalıtımı. Yalıtım hacmi, binanın bulunduğu iklim bölgesini takip etmelidir veya bir miktar yükselmelidir, aksi takdirde ısıtma ve iklimlendirme ekipmanının konum ayarı aşırı enerji tüketimine ve düşük konfor seviyelerine yol açacaktır. Önlem almamız gerekiyor.

 

Isı yalıtımı, binanın dış yüzeylerinin ısı iletkenliğini azaltır. Bu, kışın binadan ısı kaybını azaltırken, yaz döneminde ısıyı düşürerek binadaki ısıtma ve iklimlendirme ihtiyacını azaltır. İyi ısı yalıtımı, bina konfor seviyesini artırır ve enerji maliyetlerinde önemli tasarruflar sağlayabilir.

 

Isı Yalıtımı Yapılması Gereken Yerler

Bu yazımızda Binalarda mantolama nerelere yapılır?, yapıda mantolama yapılan yerler, apartmanda nereye mantolama yaptırmalıyım? veya binaların dış cephe kaplaması nasıl yapılır? gibi soruları cevaplandıracağız.

Binalarda mantolama yapılması gereken yerler;

 

Dış yüzeye bakan duvarlar

Depo ya da garaj gibi ısı sistemi olamayan alanlarda bakan döşemeler ve duvarlar

Binanın eğik ve düz çatıları

Toprakla temas eden duvarların ve döşemelerin tamamı

Havalandırma kanalları, tesisat boruları ve benzeri donatıların yalıtımı

Çıkma tabanlar.

2000 senesinde çıkarılan yasayla, bütün yeni binaların yapı kontrol şirketlerinden ruhsat alabilmeleri amacıyla yaptırma mecburi olan, eski binaların ise bütününün 2021 senesine kadar yaptırmakla yükümlü oldukları mantolama uygulaması, başka bir deyimle ısı yalıtımı, Binaların çatı ve duvarlarına, kolon ve kirişlerine, tesisatlarına, binanın garaj ya da deposuna, soğuk hava deposuna denk gelen kısımlarına uygulanan bir yalıtım tekniğidir. Isı yalıtımı için neler yapılabilir uygulaması doğru olarak yapılmamış olan binalarda, yüksek miktarda ısı ve enerji kaybı yaşandığından dolayı, yüksek faturalara, hayat niteliği standardı yakalanamadığı için, sağlıksal sorunlara, dış etkenlere sık sık maruz kalan binaların dış cepheleri ve inşaat demirleri korozyona uğrayarak bina ömrünün kısalmasına ve aynısı bir çok zararlara açık durumdadır. Bütün binalar dış cephe kaplama uzmanlarca zorunlu görülmektedir.

Dış cephe kaplama, 2000 senesi ortamında çıkartılmış bir yasayla da bütün binalar için mecburilik durumuna getirilmiştir.

İzolasyondaki boşlukların sayısı minimumda tutulmalı, mümkün olduğunda ek ısıtma ve soğutma gerekli olduğu için tamir edilmelidir. Erişilemeyen yerlerdeki boşluklar için ısı yalıtımını kontrol etmek için profesyoneller maliyetli olabilecek hizmetlere ihtiyaç duyabilir.

Bu nedenle inşaat sırasında dış duvarların çatısının ısı yalıtımının önemi kontrol edilmesi ve gerekirse onarılması ve yeni yapının veya zeminin doğrudan onarılması gerekmektedir. Uygun tipte satın alınan tüm ısı yalıtım malzemelerinin mevcut bölgesel standartlara göre sertifikalandırıldığından emin olun.

 

Dış Cephe Kaplama Yapılması Gereken Yerler?

Binaların ısı yalıtımı, tasarım aşamasında dikkat edilmesi gereken bir görevdir. Yanlış inşaat ve dış cephe kaplama malzemeleri seçimi, iklim koşullarını hesaba katmadan, duvarların kalınlığı, su yalıtımının olmaması duvarların donmasına, evdeki nem ve sıcaklık seviyelerini etkileyecek olan çatlamalarına, küflenmelerine, ayrıca evde kullanım ömrüne, onarım sıklığına neden olur.

Binaların cephesinin ısı yalıtımı, sadece iç ve yol arasında aktarımı engelleyen ek bir katman oluşturmak için değil, aynı zamanda duvarları yağmurdan korumak için de gereklidir.

Islak duvarların ısıyı iletmesi daha kolaydır. Ayrıca pozitif ve negatif sıcaklığın birbirini değiştirdiği durumlarda nem, yapı malzemelerinde göze çarpmadan büyümeye ve genişlemeye başlayan duvar yüzeyindeki gözeneklere girer.

Daha sonra bu çatlaklar daha da fazla nem biriktirecek ve bu da çatlakları genişletmeye ve duvarları tahrip etmeye devam edecektir. Dış cephe yalıtım, mesken olarak sarfedilen binaların yanı sıra, okullar, hastaneler ve bütün kamu binalarında da yasa ile mecburi kılınmıştır. Günümüzde binalar amacıyla çıkarılan yasaya uymayarak mantolama yaptırmamış olan meskenlerin, emlak çıkarılmama, kiraya verilememe, emlakların satışa çıkarılamaması, doğalgaz bağlantısı yapamama ve aynısı yaptırımları vardır.

Resmi gazetede yayınlandıktan sonra, bütün yapıların enerji kimlik kartlarının olması, ve bu enerji kartlarının bina girişlerinde asılı olması meşru bir zorunluluk vardır. ısı yalıtımı nasıl yapılır kısaca bilgi vermiş olduk.